Friday, May 18, 2012

Chocolate Moist Cake - Kukus - Finally

Setelah aku berkecimpung dalam beberapa siri hantamkeromo edisi membuat kek, entah kenapa kek chocolate moist ni tidak tersenarai dalam list ke "excited" an aku. Yang pertama tama aku tuju dulu ialah cheese cake original, chocolate cheese cake, oreo cheese cake, bluberry cheese cake, bluberry cheese tart, bingka, apam polkadot, oelbagai jenis pudding dan beberapa jenis lagi.

Tapi setelah sekian lama aku selalu di provoke kan oleh kakak ipar ku yang hantu coklat, sampai akhirnya aku terpengaruh untuk tempah (ye tempah tak kuasa nak bikin sendiri) kek birthday anak dan datang pulak aura nak buat kek choc moist ni sendiri - tapi nak kukus sebab banyak yang aku tengok method kukus ni lagi cantik tekstur kek nya. Satu bancuhan tu 125gm tepung akan hasil kan 25bekas kecik kecik tu.

Maka tersenarai lah sudah kek chocolate moist - kukus dalam lipatan sejarah baking hentamkeromo   akak. :-)


Semasa kukus

Selepas kukus, kalau bakar mesti tak secantik ini teksturnya

Selepas disirami dengan chocolate ganache

Ready to go - Untuk ofismate ku dan 10pcs untuk teman2 jobsite Babah di Wisma Takaful


11 comments:

RZMs Mommy said...

gilerghhhhhh ahh hebat!!! i adore yu kak ezah!

RZMs Mommy said...
This comment has been removed by the author.
» NAJA « said...

kukus je..try my buat bagi Iyaa kakak and Omen makan mesti shukeee

Noorul said...

wah aja, menarik la.. nnt kongsi resepi ye...

Iszuanie Ilias said...

hello mana aku punyerrrrrrrrrrr

» NAJA « said...

Imma - Kite ambik dekat Myresepi je


Manje - ni tak pakai oven kukus je cuba lah buat

Luv like this.... said...

mlm tadi pon bake ini..extra caramel jerr...kebetulan

Noorul said...

ja, selalu resepi kat myresepi semua ok ye? tak pernah try lagi resepi dr situ.. selalu imma ikut resepi dekat blog. hehehe.. nanti boleh la try kan... menarik je rupa kek tu...

» NAJA « said...

Farhana - Hehehe kebetulan kan. Tapi awak punya version lagi gempak!

Imma - Ok sometime memang ok resepi di sana

DedDy AdaM said...

shedapp nyerr...

» NAJA « said...

nanti kite jumpa ada kite bagi yee