Monday, April 22, 2013

Sotong Masak Hitam Resepi Johor

Pagi2 dah teringin kan
Malam nanti lah nak kena bikinnya
Menu sotong masak hitam  resepi Ala Johor

Hitam ni asalnya dakwat sotong tu dimasak dengan kunyit hitam sikit lengkuas, serai halia bawang putih bawang merah. Asalnya mak mertua ku tak letak pun cili api, tapi aku ni mana puas tak pedas kan, so buh la cili api

Nyum nyum makan dengan nasik panas panas...i tell u!...hermmmm 
Teringat masa mula2 kawen, bila suami mintak aku masakkan menu ni
So terus ingat hitam = kicap, mmg totally out lah bagi dia
SALAH! dia cakap...lelagi dia tak suka sgt kicap...mmg tak makan langsung dia lauk sotong kicap tu...pastu gigih balik umah mak dia lepas tu, dia salinkan aku resepi tu dari mak dia..
Malu i :p (Masa tu mana ada trend asal nak masak je google, nak masak je google..)

 Sotong masak hitam versi kering dan tanpa kunyit maybe


 Ini versi ada kunyit dan sedikit berkuah



Gambar ehsan dari google...

No comments: