Monday, May 14, 2012

Katuri by Jung-Saeng Kwon

Tertengok dalam 20minit terakhir, betapa sedih dan sayunya cerita ini. Apa aku boleh cakap kan, TV AL Hijrah dia punya cerita even kartun pun memang berkualiti. Padahal untuk umpan bagi anak dok senyap je setelah berlari kayuh basikal non stop, sekali dengan maknya sekali terpegun tengok cerita ni.

Grafik pun tip top cantik, jalan cerita mengisahkan ibu ayam dan anak anak nya, ibu yang sayangkan anak2 sanggup bergadai nyawa demi melindungi anak anak  yang pelbagai ragam. Macam macam karenah anak anak sedaya upaya dia cuba selesaikan, sampai satu tahap hutan terbakar api merebak, mereka sekeluarga tersekat di tengah2 api, si ibu memujuk anak anak yang sedang ketakutan, supaya tidur dalam pelukan ibu esok kita bangun pagi dan main, padahal si ibu telah terbakar anak anak tak perasan sebab dalam pelukan.

Seorang petani macam perasan hal ayam sekeluarga ni, membiarkan saja jasad ibu di atas tanah itu, anak2 ingatkan ibu masih hidup bermain terus bermain sambil berteduh di bawah kepak ibu, sampai la anak anak sudah besar, sudah bermusim berlalu sampai tiba musim salji jasad ibu telah reput, anak anak membawa diri. Sedihnya kalau kamu semua dapat tengok cerita ini.
Ada terjumpa sort video cerita ni tapi tak tau nak download.

http://www.awolanimation.com/index.php?cat=series&serie=katuri


Based on the renowned children’s novel from celebrated Korean author Jung-Saeng Kwon, KATURI recounts a tender and delicate coming of age tale of nine little country chicks to whom life has given the most precious of gifts – a loving and protective mother.
One day, while strolling in the Spring sunshine of the forest, wildfires alight and quickly encircle the chicks and their mom. It seems like there’s no way out!

Will they survive? And what memories of that day will they carry in their hearts? An inspirational story of how that most unconditional of loves can give you wings.

7 comments:

Noorul said...

wah aja, menarik je jalan ceritanya.. rugi pulak tak tgk.. nak google jugak la cari cite ni...

SKIZO_SKY said...

pakai realplayer, bila u online jek citer tue..dia akan keluar download link, nak play kat pc pakai flv file..there u go..ngeh3

» NAJA « said...

Encik Wahab!!!!! how i wish i can sit back beside you and your workplace so that i can feel that i can be the one from the thousand IT hustler! hahaha

gapo mu cakap kawe dok gheti camne nak buat ni

SKIZO_SKY said...

dunlop ler real player..lepas u dunlop real player tuh..install kat pc u tue..then u pegi link citer tue play macam biasa..lepas tue akan keluar dunlop movie..cuba u buat..

SKIZO_SKY said...

teringat masa kiter dulu2 dekat ofic mv,,hehehe..dunlop jgn x dunlop...opppss,

» NAJA « said...

arghh tak gheti lah,
citer skrg u dah donlod ke belum
kalau dah, nanti i g saujana amek kat u ok

SKIZO_SKY said...

ai..ai mem, nnti ai pree ai tlg dunlopkan,