Wednesday, February 22, 2012

Backyard Party dan Hand Foot Mouth Disease

Alkisahnya kohnon akak dah bersemangat sintoi nak berbackyard party lah kan dengan bebudak sekolah rendah & sekolah menengah (ceh bunyi macam ramai gila!) So memang menu akak plan is laksa utagha dan dadih. Jumaat malam tu gigih la akak berperang bersama QQ mendadihkan berpuluh bekas tu, clearkan peti sejuk dan sebagainya. Sampai si QQ ni duduk atas high chair dia depan pintu dapur, jiran sebelah tergelak besar tengok dia dah macam mandor.

Petang masa ambik dia balik sekolah, cikgu sudah pesan "kak, dia macam nak demam la, dedar nanti bagi ubat ye" so balik tu masa baring kan dia nak check2 badan dia (kerja wajib lepas balik sekolah) akak nampak dah bubbles2 di tapak kakinya, eh banyaknya semut ketip, tapi bila tengok makin worst sikit sampai nak ke pergelangan kaki tu akak dah sentap berfikir ni kalau tak chicken pox mesti HFMD ni. So this time me and Babahnya decide since dia pun macam nak demam so kiteorg nak tunggu next day nak pergi government hospital atau govt. clinic je. Malam tu dia punya la melalak lalak ikutkan hati nak ajer terjah ER Hospital Selayang, tapi lepas calm him down dia tidor, esok pagi kiteorg call kawan so dia kata pegi la ke KK di Selayang. So jumpa doktor dan terus tanpa agak2 doktor kata HFMD ..What????!! Memang akak gelabah dan doctor pulak just prescribed ubat2 biasa sebab QQ double infection geng tonsil macam mak dia juga kan. Tapi sebab dia tak demam dan ulser pun belum sempat naik, dia juga tidak lemah jadi doktor bagi je la ubat biasa2 je. Balik tu akak tak puas hati terus mesej Dr. Shyam classmate akak yang hensem gilos jadi doktor tu wah sangat matching muka dia dengan profession dia tu kan (tetiba!)  so baru la akak tenang sikit lepas dia bagi in details what to do what to avoid bla bla bla. So kiranya sakit ni biasa je di mata para doktor, cuma jangan bagi anak2 bercampur sebab mudah jangkit dengan air liur, hingus ke apa2 je la kan, dan as long as anak aktif macam biasa, ada makan sikit2 dan tiada apa apa masalah katanya.

So since kuah laksa dah berperiuk akak masak, laksa dah celur, dadih berpuluh bekas tu mana akak nak salurkan, maka decide lah untuk hantar juga kepada kawan2 yang berparty di rumah Amy itu. Kononnya nak hantar je QQ jangan turun nanti jangkit pada Zaeem, Jihah, Hannah, Iraa, dan Zara kan..alkisahnya terus disuruh jugak masuk jamah makanan, (jamah lah sangat) dan sempat bergosip walau terpaksa mengendong anak dan anak bertukar2 tangan. Sengsara ok tengok anak menggelupur nak turun nak main slide apa bagai kat dalam rumah tu. Sian sangat, so tak lah lama akak pun cabut balik, tapi tak balik terus sempat menyinggah beli bekalan Dettol berbotol apa bagai di Desa Park City :p



Memang best beramai ramai bergelak ketawa, so ini 1st aktiviti kiteorg untuk tahun 2012. Dalam busy busy banyak jugak aktiviti tahunan kiteorg kan. Gambar pun akak tak ambil, so akak kidnap la sesapa punya di FB tu buat kengangan di blog akak ni  muahhaahhaha...

We all..ada yang dari darjah 1 ok, sekarang dah sambung PHD malu akak, ada degree rasa macam ada SPM je nowadays kan :-(

The Kids yang sangat la risau dapat infections..Harap2 mereka ok

Teacher Elza with my dadih and QQ yang kurus and mamaaa

The food was awesome!!

The bujangs yang sampai awal

She's my best buddy during Std. 5 & 6 up to Form 3 up to Form 5 juga kot beside Bayam, but few years back something happened to our friendship, now we are back to square one! Whatever it is lesson learned! Maaf dan memaafkan biarkan ikhlas!
Sebahagian toys yang perlu didettol kan cukup2...2 besen ok toys yang selalu dia main, habis segala baju bantal comforter dia semua aku basuh berdettol dan keringkan panas2 di IJN biar mati kuman.

Tengok di ibu jari itu la bubble HFMD..

Saya sihat je, kaki je ada bubbles project saya jalan seperti biasa...Saya tak pergi sekolah abaout 5 days mama and babah take turn jaga saya di rumah. Saya sangat suka.
Hehe tetiba gambar dadih di bawah, next time ada benda aku nak modified dengan dadih ni pasti lebih umphhh!

3 comments:

Iszuanie Ilias said...

wah beshnyerrrrrrrrrrrr qhalyf cepat sembuh yek.. tateh doakan cepat besor n leh jaga mama n babah...

» NAJA « said...

terima kasih satehh

sukahati said...

kannn...org tuh siap google lagi backyard party the day before...tapi apakan daya....kita merancang...tuhan menentukan...cewahhh....aperpon uols datang jugak :D....yg penting laksa dan dadih tidak dilupakan