Saturday, November 5, 2011

Marble jadi Purple

Yadaayadaaa..
hari ke 2 gila membaking dan merangkap kuih nak bawak balik Ipoh raya haji kan.
Cheese kek tinggal separuh lagi boleh bawak balik.


ok ini lemon cheese cake semalam yang aku buat. See ada bubbles sikit atas tu yang lain2 ok tip top sampai merangsang (merangsang?) ofismate aku macam kena rasuk pegi kedai kek nak cari bahan buat kek ni hahhaa.

Pagi pukul 7 tadi dah start ayak tepung. Misi hari ini adalah marble kek. Tapi nak warna pink and violet 1, 1 lagi untuk emak warna marble kek yg standard tu.Tapi hahahaha (gelak dulu) jadi tu jadi cuma dia kena improvement mungkin tang api punya adjustment atau lain2. Kena google or tanya sifu ni. Tapi rasa tetap menjadi. Resepi ambil dekat Mat Gebu punya blog.
Time nak meloret adunan tu tak reti ke atau salah kaler, dia yang cantik nya tu pasal orang buat kuning dan coklat. Degil aku ni.

Hah! yang bahagian atas tu apa kes? Ok ini kena belajar lagi mencari kesilapan.

ok lulus..Tadaa ni hasil dia..Rasa dia adalah gebu dan sedap dan sangat berkrim. Tiada kompromi cuma bahagian atas tu je sedeh. Jadi potong la siap2 sebelum mak aku terkejut tengok bahagian atas tu yang berkedut semacam hahaha..


Lepas siap yang ini memang nak buat 1 bijik lagi untuk mak tapi aku ni pening mencari 1 rumah balance lagi seketul butter tu. Memang rasa merentan rentan sampai sudah tak dapat cari dan tutup la kedai kek aku. Jadi untuk hilang kan rasa bersalah mana tah aku pegi letak butter tu (serius hilang suami beli 2 ketul) aku pun buat la puding jagung sebagai ganti. Huhuhu ajaib betul la butter tu.


puding jagung tiba tiba




4 comments:

sykn said...

aja, ciskek tu msti sedp..nampak pon sedap...cuba letak dlm tempat ala2 secret resipe tu kan..mmg kelass kan...(dah puas bodek)...camner resipe ciskek tu ek... (- -)'

sykn said...

jaaaa....sedap tul ciskek tu...nak resipe aci tak...(- -)'

sukahati said...

kerlas kak ezah~~.....lemon cheese kek tuh nmpk marveles

Luv like this.... said...

lemon ces cake tu mengoda...nak resepi la mak incik!!

sharing is caring kan..?hiksss