Wednesday, July 22, 2009

Macam mana ye?

Aku ni pembeli sarapan yang setia kat satu gerai kakak kecik tiap2 pagi, tiba tiba ada pulak satu stall jual sarapan dia bukak lepas dari kedai kakak kecik tapi majoring to nasik lemak lah nampak nyer sebab tak nampak kuih muih pun..Asal aku lalu je (lalu sambil pandang2 sambil dalam hati cakap ape laaa brader ni jual sambil menyesali nape aku asyikk la terlupa nak beli kat dia)..Aku tengok brader ni muka cam kesian sgt..muka dia macam beli arrr sini mari laa beli..So di satu pagi yang murni..Aku pun beli belah lah kat kedai tu..Ooooo dia jual nasik lemak ngan ayam pandan..ayam sume goreng kat situ..Ohhh..aku pun try la sambil beramass mesra..sambil cabul mulut aku kata "Bang asal tak jual kat bawah sana, bawah sana ramai orang Cina takde orang pun jual makanan Melayu" dan brader tu pun tanya2 la aku pot mana yang bagus kat bawah bukit tu nak jual nasik lemak dia..Aku pun cakap cakap je la..dan..
;
;
;
;
Selang 2 3 hari aku tengok brader tu takde dah jual..Aku cam sedih (wpon nasik lemak dia sedih!)
;
;
;
;
;
;
Beberapa hari kemudian aku tengok dia p jual pulak di barisan hadapan sekali potong que akak kecik, i was like ..ha? napa dia wat cam ni..tak baik potong kakak kecik..
;
;
;
;
Kesimpulan nye kan, korang rasa berdosa tak aku dengan kecabulan mulut aku cakap suh brader tu cari port baik sikit sebab nasik lemak dia nampak macam tak laku?? dan tak pasal2 dia p jual depan lagi dari stall kakak kecik? Korang rasa dia sentip sangatkah dengan idea aku tu?

4 comments:

nizam_5282 said...

Strategi dia nak potong jalan orang. Sebenarnya, takde halpun. Yang penting biarlah dia pikir tempat lain yang tak Menyusahkan penjual lain. (Biasala, melayu ni selalu dengki mendengki, takleh tgk org maju sket)

Dosa tu tak la.. Menegur untuk kebaikan apa? Dia yang dosa potong jalan org...

eyswanie said...

well tak kisah la jaja... bagi aku.. tak kira kat mana kiter jual kalu org dah biasa dgn jualan kiter sure org ingat kiter... cam kakak kecik ko tu... dia lagi lama niaga kat situ sure org lagi kenal dia kan??? itew aku nyer pendapatla...

wawawon jamaluddin said...

kalau sy la kan... sy dah carut pakcik tu balik.hahahaha... very the. dan awk? da!~ x rasa bersalah ke kat nasi lemak kecik tu:P

Dayu said...

alah..bukan sebab kata2 u lah naja
dia nyer
strategi la tu, alah kalau nasi lemak dia best, patutnya kat mana pun patut laku