Tuesday, May 5, 2009

Wedd Progress

Tengok blog orang lain sibuk sana sini buat persiapan
Takutnye.
Camne ekk progress kawin guwe

1) Baju Nikah Saya
Belum fitting lagi tunggu seminggu sebelum majlis. "Ko fitting awal2 kalo badan ko maintain takpe..kalo ternaik or ter turun ko tanggung senirik..Sentap okeh bab naik tu! Bab turun tu okeh mek skerr lah..Ok noted! fyi baju nikah aku di sekalikan untuk majlis malam berinai since aku nikah malam kan. Kasut dah beli.

2) Baju Nikah Lelaki
Dah siap bulan March aritu. Kemas tailor tu jahit sampai bapak aku pun tempah baju situ jugak.

3) Baju Sanding
Dah siap..Taraaa ok laa exactly macam aku nak.Jahitan dia pun best.cuma dulu aku terbanyang kaler nyer perlahan sket but terkuat sket dan nampak cam kuning. tapi tetap di panggil krim. ke aku color blind? tapi aku lulus ujian memandu what? Baju lelaki pun dah fitting segala bagai cuma overcoat tu kalo dapat betul2 kaler krim gelap sket lagi lawa..tapi takde kaler tu pasrah jer la.

4) Baju Bertandang
Pun baju yang baru di tempah. Dah siap 2 minggu lepas tunggu weekend ni aku pegi Jb untuk fitting time. Harap2 best. Kasut belum cari lagi.

5) Pelamin
Akan di pasang lebih kurang 3 4 hari before my big day. Hopefully apa yang dia janji semua ada. I mean all the accessories lah. Kang orang nak merenjis pakai ape kan kalo takde benda2 tu semua.

6) Hantarans
Dah di hantar. Iye saya sub di kedai. tak kuasa lah nak buat2 benda ni smua. Tak buat pun rasa dah messy gile kan. Tak kreatif satu hal. So tetap kedai yang sama macam hantaran tunang dulu. Siap duit jer la. Tokey tu buat tersangat la cepatnye and hasil nya lawa. kalo boleh nak siap lewat2 sket nanti takde tempat nak letak.

7) Gift
Sweets, jelly & etc dah beli. Cuma ada tambahan sweet belum beli sebab rasa nonwoven bag untuk VIP tu macam kosong pulak. VVIP dah setel. Frame tu dah di sub kan ke kedai untuk the ribbons and flowers. Cuma design wording bahagian dalam aku belum setel. Mazli dah bagi kerawang 4 tahun lepas. Tinggal sekarang nak beli telur (1 week before wedd beli awal nanti aku bagi kat orang telur tembelang), then nak stick the TQ tag together with the jelly spoon tu kat atas jelly. Ini suruh my nieces buat pun boleh kot. Satu buat satu masuk mulut. Seminggu before tu dah kene isi semua bag2 tu dan kumpul dalam kotak. Telur akan di kukus mungkin malam lepas nikah tu. Untuk gift malam berinai tu pun belum beli plastik dan ribbon lagi. Ini part saya juge masih belum setel.

8) Logistic
Dah booked dekat The Hillcity 3 rooms Condo suite since January lagi. Nasib cepat tinggal 3 unit jer so saya sudah sapu bersih. Saya guna condo sebab kalo bagi hotel room ni sempit dan mcm tak sesuai dan tak selesa untuk family2. kalo homestay pulak ade limited unit jer tak cukup nanti. Tapi kena follow up balik takut kang tiba2 dia kata saya tak booking even Confirmation Code dah dapat. Mana la tau kan..Ade kena tido masjid nanti. Untuk ke JB nanti accomodation dah siap tinggal my side untuk decide kan berapa ramai nak ikut.

9) Henna
Dah dapat resepi inai yang cantik menawan dari my fren, tengok dia pakai lawa giler inai dia dan tahan lama. tapi tak tahu lah jadi ke tak macam dia buat, dan saya tak kan buat inai2 ukir2 sebab macam tak berkenan. Biar ini yang biasa2 jer. Tukang inai also dah booked. My cik pengapit nak pakai inai tak?

10) Bilik Pengantin
Dah siap tempah tapi belum datang pasang lagi. Tak tau mcm mana la rupanya nanti. tapi railing smua dah siap di drill kan. Harap the final week semua dah setel.

11) Kenduri/ Kendara
Malam masa nikah tu tetamu dalam 200-250. My families yang masak sendiri, kenduri the next day pulak dah tempah catering. Menu dah decide. Tu semua FAMA nye decision saya tarak tau kerana saya tidak boleh makan banyak hari tersebut. Oh sedih.
Khemah jugak dah siap booking. Tinggal signage ke rumah belum buat. Tu smua part saya. Gila malas.

12) Tetamu
FAMA dah start distribute cards, mine pulak pelan2 kayuh. Ok la sempat kot.

Okey..so far ini jer yang saya ingat..Nanti kena update lagi..Oh Tok Kadi juga kena confirm kan balik nanti takut clash time la pulak..Kalo boleh saya mahu nikah sorang2 tamau ramai2..:p

8 comments:

eyswanie said...

hurm.... bagus2... bab nak pakai inai tu... aku pengapit kah??? hahahhahahha... xder maknanyer..... kihkihkihkih....

» NAJA « said...

kak yah la pengapit nyer. ko dtang k malam nikah tu masjid baru depan umah aku tu. ko nak pakai inai pun boleh jer ape la salahnye

eyswanie said...

tau la sajer jer menginterprem kan nama hahahhaha tak mo la nanti kena kawen plak lepas ko....

» NAJA « said...

best pe kawin:p
lama lama nanti expired wooo

Anonymous said...

uuuuuuu...gatey eh bab2 kawen nih...
nok...u nikah kt masjid baru siap kt simpang tu ke??
grand!!!

Amylia said...

masa aku nk kawen dlu mmgaku aim mesjid br bt8 tuh...tp hampehh. tok kadi ckp khariah xsama....

p/s:ibu melandung nk pkei inai sama bole??? kihkihkih...

» NAJA « said...

iye iye..
aku mukim lain..
aku punya kadi ex cikgu kite masa SMUK dulu..kalo k tgk muka dia sure ko akan ingat.
kadi di batu 5..
aku mukim bandar baru putra dan sunway
dah tentu rumah aku depan tu, kalo tak dapat situ..
merasa mak boikot taknak balik mengundi dah..
tetibe kan..haha

bulih bulih..mari la datang umah akak..kamis akak di rumah sudah.
aku ingat nak pakai inai dari hari khamis tu..
gile merasa inai jadik warna hitam kan..

Superstar said...

tak lama lagi je dah nak bergelar isteri.. jaga2 naja.. darah tgh manis tuuu... hehehe