Wednesday, July 9, 2008

The Way Home..

Sape penah tengok citer ni? 2 kali aku penah tertengok.Sekali masa kat Kirana and last 2 weeks kat NTV7..sebab aku pun bukan suka tengok tv sangat..But 2 kali aku tengok citer ni memang merembes lah aku melalak lalak..haha harus la jadi ratu airmata..
Kisah budak kecik yang mak dia anta kat kampung suh nenek dia jaga..Sian nenek dia melayan cucu dia yang kerek tu..terbongkok2..Cucu ni pun nak di salahkan pun tak leh gak sebab budak kecik lagi mana dia tau pape..Ramai gak yang komen citer ni tak lah se best mana karektor tak strong lah ape lah..tapi as a person yang dulu masa kecik2 masa zaman parent g keje and dok la umah nenek sampai petang cite ni betul2 menyayat hati..Betapa besar kasih sayang seorang nenek pada cucu dia..Sanggup buat ape saje..Macam tu gak ngan opah aku..Cucu mesti layan 1st class. Tapi bila dia dah sakit macam sekarang ni tak semua cucu concern pasal dia..

Part paling sedih bila dia and nenek dia ke bandar untuk jual sayur..Habis semua duit jualan tu nenek dia beli kan dia biskut coklat and kasut baru utk dia..Alih2 bila dia jumpa budak2 lain n nak geng ngan dieorg dia tinggal jer nenek dia yang masa tu kat luar bas.Bas pun jalan tinggalkan nenek dia.Dia balik umah dia tunggu nenek dia tak sampai2..Rumah dia kat pendalaman..Lama sangat dia tunggu last dia tunggu nenek dia kat perhentian bas and 2 3 bas yang terlepas and alih2 dia nampak nenek dia jalan kaki terbongkok2..Rupenyer nenek dia jalan kaki dari bandar..Huwaaaa sedihnye!!

Panjang lagi kalo nak cerita pasal citer ni..Cite ni ade related gak ngan hidup aku dulu2 tu yang touching lebih tuh..Kadang2 satu2 benda tu sentimen nyer pada setiap individu adalah berbeza beza..Oleh itu hormatilah semua perkara selagi kita masih bernyawa!

5 comments:

Anonymous said...

herm citer nie sedih ekk..

tapi tak per la..

sebab masa kecik nenek kiter tak

sayang kita pun...

Najashukor said...

sedih nye kisah ko..ko cita la dkt aku nanti aku blogkan..

shahril aley said...

wei mcm tiru entri aku je.. :P

sesungguhnya cite tu mmg best

wat lambatnye buat entri ni

akunye dah berlapok dlm blog

Najashukor said...

series aku x penah katam blog ko...aku buat entry ni sebab baru jer 2 minggu lepas aku tengok citer ni balik...tetibe teringat nak wat entry ni..tak sangka plak ko pun leh geng ngan aku as a ratu airmata..haha...sedih kan citer nih..teringat Kampung Kolam lah aley!!

shahril aley said...

kpala otak ko la 'ratu airmata' tu.
aku mana ade nagis la. tengok pun pasai tak de cite best tgh malam tu. sedih je pasai jalan cerita & lakonan depa bagus la.

ko je ratu airmata tu :P