Friday, May 9, 2008

Hari Memasak Sedunia

Adalah satu hari yang sungguh murni..Dah sure2 lah hari tu hari Isnin..Isnin kan hari melepaskan tekanan aku..So aku pun merajinkan diri lah memasak dan makan bersama kawan2 aku..tapi sikit jer lah aku masak pun..untuk menunjukkan skill aku..bukan aku nak makan sgt pun..saje nak test skill( boleh blah)..:p

Memula masak sayur sawi campur carrot ala ala diva

Di tumis bersama bawang putih cincang dan tauhu telur


Hasilnya adalah..taadaa..

Second menu is lala tumis ciliserai (sukatik aku je hentam nama dia). Resepi dari Top Chef (bapak aku lerr)



Lepas siap tumis bawang cili api belacan cili kisar then tuang dalam periuk yang berisi serai and lala tuh



Lala tu di masak dalam periuk bertutup, bersama dengan serai dan sikit minyak masak..



Menu ketiga ialah Singgang..Aku dulu bann betul dengan menu ni..sekarang dah boleh telan dah..sebab dia ala ala menu yang sihat giteew..


As usual lah masukkan lah air, asam keping (kalo nak masam tahap dewa letak le sebalang), serai, lengkuas, kunyit hidup sket kasik kaler kuning..kalo tak nak tak payah letak..and garam jangan di lupakan..So hasil nya nanti jadik lah singgang yang mabeles di makan bersama lala tumis pedas dan sayur campuran ala2 diva..

Lain hari kita masak lagik yek..depend pada mood akakk jugak lah..masaknye rajin nak mengemas dapur balik memang tersangatlah malas..kalo ada orang yang aku boleh upah kemas dapur lepas aku masak bagus jugak..ade ke?

6 comments:

shahril aley said...

oit aja, aku dah tag ang. sila jawab ye

amydala said...

uits ahkak.....ghajinnya masak....
wkend nih aku nak try resepi lal ko laaa....hehehhe. nnti aku blog kan resepi daging masak bahvang aku eh....kikikikiiii

Najashukor said...

daging masak bawang? tepek cepat resepi tuh..mak nak test skill

Sal said...

cehh ni yang lapo nihs..

Najashukor said...

Sal: Sabor..kamu tu tgh pulun..hehe

Suri said...

sedapnyer food :) terror masak.. cayalah