Friday, October 18, 2013

Power of Mama

Assalammualaikum...

Salam hari Jumaat yang mulia..
Pagi ni bangun banyaknya kerja rumah kena setel sebab semalam tido awal. 
Padan muka aku!
Sidai baju, kemas living hall color pencil bersepah2, dinasour bersepah2, kusyen bersepah2
Gara gara balik dari Ipoh penat kan, luggage as usual belum berbukak dan unpack pun. 

Macam mana raya haji anda semua best tak? 
Weols balik Ipoh on Ahad petang lepas Babah pulang dari kelas
Memang puas sangat hati anakanda dapat bermain dengan sepupuS kesayangan beliau semua
Mama pulak kerjanya masak makan masak makan
Menu hari raya Nasi Minyak Kari Daging + Jelatah, Mee Rebus daging semua licin habis. Happy betul opah cucuS and anakS semua menyantap dengan penuh selera sekali. 
Solat sunat Aidiladha kami buat di Masjid An Nur, dengan cemerlangnya anakanda tidur dari orang belum start solat lagi.
Alhamdullillah

Di Ipoh mama sempat pergi scan adik baby..He he he..
Jeng jeng jeng! Alhamdullillah semua nampak berjalan dengan baik sekali. 
Masuk bulan depan aku kena audit balik barang apa yg penting untuk adik baby.



So berbalik pada cerita pagi ni, sempat aku masak kweytiau goreng dan nugget ayam utk sarapan. Harini Jumaat boss pun tak ada malas sungguh aku nak makan kat luar, jadi baik bawak bekal. Alamak tiba tiba terlambat pulak punch in 9.09am. Ngee ~~~ 




Biasa lah Qhalyf time time kritikal banyak la pulak adegan yang bikin mama dia stress. Dia nak bawak semua dinasour, books + color pencil pergi nursery. Arghhh...Pulak tu shoe cabinet tu dia yang kena bukak, kalau aku bukakkan, meraung pulak cari pasal. Selipar tinggal kat dalam kereta, so pakai lah dia sepasang sport shoe. 


Mama ada download game babysit baby dan grooming cat & dog kat tablet beliau. Sekali masa pakai sprt shoe tu dia cakap..

Qhalyf: "Mama, Kalep macam dog kan..sama...!!"Tengok ni mama ! (Sambil tunjuk kaki dia pakai sport shoe)

Mama : "Erkk (dah speechless) lantas berkata..tak sama Qhalyf manusia lagi pandai dari dog, dog tu animal je (serius tak reti nak jawab apa)



Lately mmg daku bagi dia spend 1 -2 hours tiap malam hadap tablet dia, before this mmg control dan sorok sebab aku sendiri tak suka suasana yang masing masing mengadap gadget dan diam membisu dan sikit sebanyak aku takut juga reflection yang kajian sebuah Universiti tu tentang effect gadget kat anak2..Aku rasa malam adalah masa kualiti untuk kami 1 family..Even kalau Babah sibuk kat study room pun aku tak allowed Qhalyf hadap tablet sangat, main lah apa apa selain hadap tablet ni. Tu yg bersepah2 toys, buku dan color kat hall tu.


Tablet dia aku dah reset factory setting dan download segala macam apps + games kat Android yg boleh ajar dia how to jaga adik, kemas rumah mcm games Babysitter, Mom's Little Helper dan sikit Puzzle games sebab dia sangat suka puzzle . No more game race2.. Harap ni sikit sebanyak boleh naikkan semangat dia jadi Abang. InsyaAllah moga dia boleh jadi Abang yang bertanggungjawab dan ini juga persediaan aku sebab nanti tahun depan dengan izin Allah s.w.t kalau lah benar kan..aku jadi RATU untuk 3 heroes!!! Pitam bangung pitam bangun!!!! hahaha happpyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!



4 comments:

Noorul (SiaJNaD) said...

hebat mama hebat!!!

memang tanggungjawab seorang ibu, mak or mommy tu tak pernah habis kan...

just nak share sebut pasal tablet utk anak2 kan... actually mmg tak salah bagi diorg main cuma kena limitkan time dan jgn biasakan hari2. If not diorang akan demand. Imma juga ajar Azam mcm tu. Sebab tak seronok la kalo2 masing2 sibuk dgn gadjet je.. Ayah dgn Pc, ibu dgn Hp, anak2 dgn tablet bagai...

hope aja n baby n QQ sihat selalu...

bila due nya ni?

» NAJA « said...

tq Imma ...kita due 1/2 nanti lama lagi kan
just enjoy the moment beranak 1 skrg ni..
mmg betul lama dah kita limit kan penggunaan gadget dengan QQ..tak suke dia diam je xde respon nak cakap2 dgn kita

Cinta Misteri said...

skang ni kita sndiri yg kena creative dlm mndidik ank. tk sama masa kita kecik2 dulu.

yes,,,, gadget mmg penting tp kena btul cara gunanya.

» NAJA « said...

yeszaa...sebab siapa lagi nak pantau kalau bukan kita sbg pemegang amanahnya kan..insyaAllah