Thursday, February 9, 2012

Petua Kurangkan Angin

Ok sungguh terkesan sesi urut kali ini di rumah emak. Dari mula Kak Mas tukang urut tu sampai la kesudah asyik membebel aku punya angin dalam badan sangat banyak, mengucap panjang dia bila dia tekan2 kepala aku ada benjol2 atas kepala aku dan kata dia angin aku dah masuk sampai ke tulang. Wahh gerun ok!

Aku rasa aku perlu maintain urut badan kurang2 sebulan sekali, dan antara komen Kak Mas lagi aku ada sakit tang dada..Erkk...Dia kata rongga oksigen aku, aku over exhausted dia kata, phewww kan aku dah kata aku letih, aku macam fully utilized body aku PLUS membawa ke mana sahaja lemak2 tepu aku tu PLUS selalu perlu mengendong super QQ berat 10kg in case terlupa bawak kasut atau hari hujan lebat.


Lepas tu emak pula mula bersuara tak pernah ok dan ini sangat menyentuh kalbu " Kamu tu kena kurang kan berat, Alep tu kecik lagi, mak ni sakit mana boleh nak tolong jaga dah kalau ada apa apa jadi kat kamu" Ok ini bukan jokes ok...Sampai saja di KL terus ke 99 Speedmart beli oat. So lupakan dulu sarapan2 berat yang vass, telan la oat sama milo roti dan biskut kalau jemu telan la buah buahan. Paksa rela. 

Esther - kawan penglipur lara yang rajin text aku panjang tak kire sms ke inbox FB mana mana dia sempat lah, asyik cakap "cut your rice intake" "cut your rice intake" hahaha aku buat nohe je. Gile tak makan nasik! So sekarang mungkin perlu ambil serius kata2 Esther. Esther dulu gemok juga, berlengan ketak gusti wanita juga, tapi lepas boyfriend dia tu memang agak pelik dan tiada istilah nasi maka dia pun terikut ikut dan hasilnya wow! "Aiza i will makan everthing but bukan nasik" . Jadi cabaran aku adalah lebih kuat kerana Encik Tarosan die hard fan nasik. Ni dah 3 hari aku seret dia pagi2 breakfast oat dengan aku. Nampak macam ok tapi tak tau lah kalau dah pukul 10 pagi dia hentam mee goreng ke apa ke kan bersama kawan kawan.

Gitu la kisah ke sentapan aku terhadap isu GEMOK! hahaa.Aku tak pernah heran aku cakap2 gemok ke apa tapi kali ni bila mak bersuara aku heran ok :-)Malam ni tergerak hati nak kurangkan angin dalam badan, aku percaya posisi tidur aku sangat mengundang angin masuk terutama ikut kaki, jadi mari tukar semua tu slowly. Mari berusaha.



Garlic - Kaedah buang angin


Rendam garlic, patut 1 je, tapi aku rasa aku perlu overdose ok telan 2 lah. Ni tengah rendam air panas. Nanti sampai nampak oily sila minum sambil tutup hidung.
Sila bersedia dengan kutukan kutukan yang bakal menjelma atas usaha murahan ini. Hahahaha Aku tau mesti ada 3 orang gelak + kutuk tak percaya , tengok belum apa2 sorang dah berbunyi, tinggal lagi 2 (Puan Sal Bayam dan Kakak aku) hahaha berdoa derang tak masuk blog dah. :p

2 comments:

Sue Mommy Cinta said...

gud luck aiza..aku pun dah bertambah berat ni...tgh berusaha utk kasi kurang jugak ni mcm dolu2.. =)

Noorul said...

jom sama2 usaha.. cayo!!