Thursday, July 16, 2009

Idaman Hati


Sekarang ni since tak cukup lagi kitchen facilities, bahan dan cara masak is by daily basis je la. Aku dok teringin benar nak baking membaking..Nak mengasah bakat sebelum menjelang raya kan..Sebabnya hari hari aku masuk blog Hanis Zalikha asyik lah terpandang choc moist mama dia tu..Aduh merentan2 dalam hati tak sabar nak membaking cake pulak..




Jangan tak tahu..butter cupcakes twinkle twinkle little star aku menjadi poojaan anak2 saudaraku ok..Asyik dok ulang suh aku buat lagi cuppies tu..Masa tu orang dok sibuk nak kawin depa dok pakkksaa aku buat..last last bila aku tak layan..dengan jayanya diaorang p bantai makan2 twinkle twinkle little star topping hiasan untuk cupcakes tu..Sabo je la aku..




Bahan basah dan kering senang je nak cari..since Dayu pun salu mengunjung BWY aku pun nak cuba lah pegi outlet dia kat TTDI. Lepas itu aku nak cuba buat pakai choc Hershey dan bukan Van Houten yang pahit piang. Tapi, masalah nye..oven..oven aku mmg boleh membakar tapi api dia tak bagus. Pernah aku cuba buat kek, depan belakang masak, tengah mentah..Adoi..kenapa ye jadi macam tu, sudahnya tak pernah lagi aku mencuba membaking di rumah melainkan kalau balik ke kampung. So oven manakah yang harga tidak melampau dan bagus untuk junior2 dapor ni membaking ye?


Wah!


Dapat gini pun best dah..tapi dapur masak aku tahap junior punyer je..



So moral of the story ape?
Tak sabar nak tunggu gaji nak beli oven sempena hari raya :p
Yela tahun ni dah kena distribute kuih raya kat 3 rumah sudah termasuk rumah sendiri..
Kalo semua pakat nak beli ... berlobang poket ahkak cam nih ..he he he
**Credit to flickr & photo's owner

8 comments:

Amylia said...

saja laa nk share....
kek ko tak masak dlm tu pasal tempreture tinggi sgt kot Ja...

kalo ko nk tau, semenjak aku xkeja kan,masa ngandung kat zahiraa dlu aku suka laa sesgt buat kek.ibu siap kata kuar anak sok musti ghajin ke dapo...hihi.so,xsabo nk tunggu si ira ni besar tgk btui ke x apa yg tok dia ckp. 1st taim buat kek pakai mixer pinjam (alifah punya...kekeke). jadi elok laki aku trus bli mixer.hehee...taim tu senyum sampei ke telinga laa aku...

newlifenewbeginning said...

aku ada oven, tp oven cikai la yg berlambak ada kat JJ tu jenis yg electric oven tu. aku suka baking tapi kepuasan tu tade la pakai oven cinonit ni, aku suke yg built in mcm the first pic tu. my colleague ada ckp nak renovate dapur ko jadi cam gambo first tu dlm 2k tau..bini dia punya pasal eh ex bini (skang dah cerai haha) dulu nk camtu ler..dia ler yg fork out money..kang kalo renovate, dapur ko tak berasap laks.laki ko kang mengamuk laks hehe..renung2kan

» NAJA « said...

Aku punye oven lampu dia melintang 2 bijik satu depan satu belakang..itu yang buat kek aku tak masak..aihhh tensionn je kena bakar balik hat tengah..

Anonymous said...

macam nk sowh org sponsor je nok post2 gamba kitchen tuh...kuikuikui
p/s: mak dh lame tak bersiaran kerna bos baru mak kt sek14, pj.mak kene bt keje ulang alik dr menara ke pj...letih kan

» NAJA « said...

Mo - U ingat ade ke orang yang gigih benar nak sponsor i ribu riban tu? suami mak pun pikir 10 doploh kali nak bagi i oven gedabak gitu..bukan ape..tak worth it katanya..kalo tangan i tangan chef wangg takpe gak..kekeke..

sukahati said...

ape kata ko beli oven butterfly jer...ala...oven kaler hitam yang buh atad api kat dapur tuh....hehe

» NAJA « said...

Sue _ wakakaka klasik abeh dan terbaeeekk punyer! Zaman opah aku bakar kuih bahulu guna tu..dan aku juga ada rasa itu adalah pilihan yang terbaekk buat masa ni.
p/s : ada timing kah oven tu? kalu tak merasssa kuih rentung mak di hari raya :p

Dayu said...

iissskkkk
dapat oven yang gitu,mmg gemuk la laki bini.. mmg mem baking je lah
naja, i beli oven biasa je
rm99 kat kedai cina apek
jenama biasa2 je
ehh..kat jusco pun ada satu
tapi kecik je lah...

nak buat muffin adunan 500gm, merasalah 3 kali bakar

bake with yen mmg best..
nak cuba buat tiramisu la