Tuesday, May 5, 2009

saje nak merepek boleh? takde tajuk.

Merasa la entry pasal kawin tak sudah sudah
Mari mengarut bersama saya
Bosan la hari ni
Satu hari curi tulang :p
Cepat kan la masa berlalu
Tak kire la masa sekarang untuk balik dari kerja dan
Juga cepatkan la masa untuk wedding
Lagi lama menunggu lagi sengsara weh
Banyak oksigen kene sedut
Otak pikir macam macam hal


Susah la bab kawin ni kan
Serious susah.
Dengan macam2 komplikasi, menjaga hati, menjaga duit yang mengalir cam air terjun, memerah otak pikir sekecik2 benda sampai sebesar besar benda dan macam2
Dari bab nak proposed kat family both side pun kire satu hal la. Tapi tu untuk sesapa yang nak tunang lah or sesapa yang tak nak tunang nak terus kawin rasa la benda2 ni lewat sket.
Ada pasangan yang ok senang la, ada yang macam segan2 nak cakap ngan parent agak susah, ada yang sangat susah mak pak tak terima pasangan lagi parah.
Aku falls into 2nd kategori lah kot.
Macam aku yang tak penah exposed siapa pasangan aku tetibe cite nak tunang.Boleh?
Tapi semuanya ok jer.
Pastu nak pikir bab kawin.


Start dari End of 2008 macam cacing kena pijak menggelupur tatau nak start dari mana dan apa benda kena start. Mana ade duit nak pakai wedding planner bagai. Buat la ko sendiri!!
Then go through the time slowly boleh absorb dengan environment kerja kerja kawin ni.
Surfing the net, tanya tu tanya ni, tak tempuhi masa ni mmg serious tak kan tau.
Dok dengar orang bercerita tak mengalami memang sampai ke sudah tak kan tahu.
Nak pikir kaler pun berminggu minggu
Nak pikir pakai ape pun makan masa
Nak decide menu dengan catering pun makan bulan
Nak pikir gift sampai ke hari2 terakhir dok pikir tak sudah2.
Nak pikir kena diet tapi haram satu pun tak jadi.
Nak pikir mana nak korek2 duit pun mmg isu besar jugak.
Dah korek duit pastu nak allocate pulak duit duit tu pun satu hal.


Pulak tu for those yang kerja berjauhan dari family kena fikir jugak the life after the kenduri mana mau dok sebagai sebuah keluarga baru, new life arrangement! Arrange tempat tinggal yang senang untuk dua dua pihak pegi kerja n ect.Bukan mudah!
Mana yang dok ngan in law selamat.Mana yang dah beli rumah selamat juga, yang menyewa kena cari rumah letak deposit yang kurang2 makan 2 -4 ribu, mana yang senang complete la rumah, yang tak senang cam aku ni, takde la fully furnished bagai kan.


From time to money semua kena pikir pikir pikir sampai muntah!
Dah pikir ke bersedia kah untuk bergelar isteri orang?
Dah pikir ke boleh ke nak balance kan family kite family dia?
Dah sedia ke nak masuk family orang lepas ni raya kena gilir2 balik kampung masing2?
Dah pikir ke lepas ni balik keje jangan nak berangan dok baring ngadap lappy or tv?
Kena masak even sekali dua untuk seminggu.Boleh ke makan luar hari2 suami kite makan air tangan mamak atau orang siam atau mat rempit jual burger atau fastfood saje?
Boleh ke masak? Sukat garam gula pun aku failed!!
Boleh kemas rumah bilik kain baju semua mesti bergosok n etc?
Boleh ke lepas ni lepas keje terus nak balik tak leh stayback buat keje lambat2?


Macam mana ni? Macam banyak yang tak boleh jer aku ni...

6 comments:

Dayu said...

perasaan kita sama lah aiza!!!!!

cepat lah kawin
dah penat dah ni
dan menjadi semakin penat sebab duit dh semakin habis
mana mahu korek lg duit ni

aarrrgghhh!!!!!

» NAJA « said...

Dayu -
semua related to money and time kan..kan..kan..

Amylia said...

relek ja...dun think too much on life after marriage. just let it go naturally...ko pk byk2 leh pecah pala woo

keja kawin ni mmg fenat.fenat kpala, bdn n duit...huhuhuuu.sabo je laa eh

» NAJA « said...

haha kena mencontohi akak kot kan..
Best jer nak ade 2 baby kan ahkak kan kan kan

SKIZO_SKY said...

baik jadi macam pak cik.. kahwin ala2 koboi gitu, honeymoon kat campus,,hahaha. tak payah planer2. yang penting mana yang sah di sahkan dulu.

"kahwin nie bukan buleh buat macam beli kete, main test drive ker aper, yang penting ambik lesen dulu;-)"

newlifenewbeginning said...

tu la..mmg, akhirnya jadi tunggang langgang pastu jadi emo bwk diri nak tekel perasaan risau ni sengsorang huhu..

bkn ko sorang je yg byk tatau..aku pon sama haaa..hehehe..ish fail la bebudak pompuan zaman skang haha tp nak kawin gak camne tu