Saturday, August 23, 2008

Moon Cake Festival..

Sekarang ni dok hiruk pikuk kat area umah aku ni dgn sambutan Perayaan Kuih Bulan..Memang hujung Ogos jer mesti ade siap pentas, ade artis topekong datang nyanyi, ada baca2 ayat suci agama diaoerg n yang paling best ade bunga api macam kat Putrajaya tu. Tapi bunga api salu malam last sekali di ikuti oleh pembakaran terbuka yang sgt besar..Memekak dengan lagu macam2 la...Kalo sape dok area Kepong/ Sri Damansara sini mesti dah paham dah..tapi tak pe la saling hormat agama orang lain kan..Lantak ko lah nak memekak lagu ape sekali pun..Tapi yg tak tahan tu asap berkepuk2 naik sepanjang minggu..Adoi busuk la baju aku..

Perayaan kuih Bulan ni kalo tak salah aku ialah sambutan perayaan menyambut kemenangan orang Cina menumpaskan penjajah Mongol pada akhir Dinasti Yuan dulu so dia nak serang dia hantar notes melalui kuih bulan ni la..if im not mistaken lah..if salah anggap jer aku buat sejarah aku sendiri..haha..
Kalo korang tgk kat mana2 pun skrg tgh banyak booth jual kuih bulan dan jgn salah faham tak semua tak halal ye ade yang halal. Tengok pada tempat yang kite beli la. Hotel2 pun ade banyak buat promosi dan selalu nyer mooncake dieorg mmg sedap! Ade banyak flavour yang penting and siap bleh custom made lagi ikut corak yang kite nak. Selalu nyer benda ni akan jadik korporat gift la. Nice! Kedai roti pun banyak jual..Cuba la..Memang best!

My mooncake from Starbucks! Nice packaging!

Berries Cheese Flavour

Tiramisu and Berries Cheese flavour

Nampak tak cheese tuh! Well its cheese my dear! Harus!


Sila abaikan kuali astro saye :)..Nampak tak khemah tu..Ha situ la nanti ade konsert.

Nanti pada malam akhir mesti ade bunga api besar2 and yang paling cute ade tanglung sekali..Kalo tak salah aku tanglung tak leh bakar dah eh sebab mengganggu laluan kapal terbang..Tengok jer la nanti..

3 comments:

Sal Abdul Rahman said...

skrang nie bukan hungry ghost festival ker?

Najashukor said...

iye..
sama ler tu...sekali selebret katanyer! haha

Suri said...

eeerr... sedap... lapar.... oh puasa... puasa puasa... sabar... sabar...