Tuesday, June 10, 2008

Aduh..

Hari ni sakit di leher..Adakah sebab antara 2 sebab di bawah..

Dari dulu tak sudah..bila la ko nak muncul ni gigi oit!Takut nak remove out benda ni..Berminggu2 kesakitan dia..Sepanjang umur tak penah alami sakit gigi ke hape..tu yang biler dia datang menyerang...aduh...Sakit sebab si comel tu nak tumbuh and rangka mulut tgh mencari ruang untuk dia naik kot..

Atau..

Beguk adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh sejenis virus (RNA Paramyxovirus). Ianya di sebarkan melalui udara oleh orang yang dijangkiti beguk samaada dengan beresin, batuk dan sebagainya. Gejalanya demam, kelenjar yang bengkak dan sakit di bahagian rahang.
Waktu terdedah sehingga timbul gejala penyakit ialah dari 14 sampai 25 hari. Tempoh pengasingan yang disarankan selama 9 hari setelah bengkak timbul. (makk aii doplohlima hari???)
unisasi (MMR) pada usia 12 bulan dan 4 tahun.

2 comments:

Suri said...

aaaaaaaaa i paling tak suka bila gigi sakit.. lagi seksa dr sakit lain.. nak tido pun tak leh.. cis!! try this, masa i sakit gigi, i selalu tumbuk cengkih and letak serbuk dia kat bahagian yg sakit tuh. so far it worls for me. try la.

Najashukor said...

nopp..its not sakit gigi berlubang or rosak whatsoever..gigi baru tumbuh..gigi kekal..u dah tumbuh ker?