Thursday, April 10, 2014

Membeli dan Belah

Assalammualaikum..

Asal petang je hujan kan
Di kala tengah meng countdown kan hari
Segalanya rasa malas dan suram

Balik rumah je happy dan sibuk
Jalan laju2 makan laju2
Semuanya kena pantas
Tido sambil duduk tu biasa dah kot 2 bulan ni
Babah bz sekarang ni, kerja makin banyak, study utk test, project final
Tak tahu mcm mana nak manage masa dan jadual dan tanggungjawab bila Babah ke kampus JB later. Scary. 

Sekarang ni kalau keluar jalan ke beli barang ke semua rasa macam 
Eh tak puasnya..
Tak boleh berlama lama
Tak boleh leka mata belek itu ini
Kalau tak yang kecik tak mahu dok stroller nak berdukung
Mesti yang besar dok melilau ke mana atau keluar tantrum tengah2 donia nak itu ini.
Biarpun keluar nak bawak diaorg jalan2 je pun memang niat tak nak beli apa apa, tetap terasa  mengah dan serba tak kena.
Bila duduk rumah rasa terkirap2 nak keluar
Bila dah keluar rasa..."ok ini last keluar tak mau la keluar tunggu 6 7 bulan lagi" cehh poyo je


Untuk mencari barang dapur esp. yang basah memang tak boleh lah berangkut2 askar 2 orang ni. Confirm!! Either 1 kena pergi. Tapi me as a King of the dapur tak berapa puas kalau Babah yang pergi beli, yelah maybe dia tak incharge dapur so dia tak boleh imagine apa barang yang relevant semua tu besides the list yang da aku bagi. So aku dah decide lepas ni akan ke NSK pada subuh2 Sabtu alone mcm pukul 4 5 pagi ke dan lain2 boleh online shopping je dengan Tesco untuk toiletries dan barang anak2. Being me tak suka terputus bekalan hidup esp. barang dapur, sebab rumah jauh dari kedai dan kena masak dan both family kerap datang rumah kami. Aku rasa segan bila itu ini takde untuk dijamu contoh macam basic thingy roti, biskut,  nutella, teh, milo,  susu pekat smua tu la.. So kena selalu stock up je. Lelagi in law selalu datang un expected, jadi jaga jaga cik salmah! hihihi.


So selagi Rana belum besar yang aku yakin boleh angkut ke sana ke mari bersama si Abang, Aku kena kerah otak uruskan rumahtangga in advance berpuluh2 kali compared to zaman anak seorang. Kalau dulu zaman anak sorang just pikir 1 2 hari in advance, tapi ni dah bertambah maka kena pikir mungkin seminggu in advance. Contoh what to masak esok lusa, kena pulak sekarang kerap bawak bekal sebab lunch nak pumping, kalau x masak subuh2 tu, nanti balik nursery Rana merengek ke mcm mana nak makan malam bla bla bla, kain baju selang seli basuh untuk anak2 dan baju kami, sebab tempat sidai limited etc etc... Nampak mudah tapi hebat juga penangan nya macam boleh kena Parkinson kalau tak ambik apa apa supplement hahaha. Life must go on, ko malas ko rajin tetap ko jugak kena buat kan, kena take it take take nak leave it to sapa? hantu? ha ha ha. 



So selesai bab membeli tak belah2 ni - Tesco Online -  tunggu lori Tesco datang esok, weekend sila duduk rumah. Adoii panas bontot hahaha jangan kata Qhalyf tengah meng adaptkan situasi, maknya pun sama, dulu Babah ada ke takde ke, Mama dan Qhalyf start kereta je meronggeng ke sana ke mari kan...Sekarang 2 2 dok diam2 kat rumah. Padan muka.
Boleh pulak Qhalyf kata "Mama Mydin dah, Utama (One UTama) dah, Ikea dah, The Curve dah, jumpa Atok dah, KLCC je belum!!"  hahaha pandai dia racun mak dia kan. Pastu mak dia pun gatal kepala asyik terpikir je nak ke Children level kat The Curve nak menyoping tak sudah2 sebab haritu last visit terpandang botol Avent murah. Ha ha haaaa tunggu dan lihat keluar ke tidak weekend ni jeng jeng jeng.

1 comment:

Rose Azadir said...

Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...