Assalammualaikum w.b.t.
Hari hari pening juga pikir menu sebab mostly memang wajib masak untuk seisi keluarga tersayang. Semalam lepas browse blog Aunty Nani, balik kerja terus bersemangat. Terfikir juga apa la selama ni aku menggunakan method yang lain, kenapa tak guna method yang ini kan. Selalunya just rendam cili kering, lepas tu rebus cili kering tu, blend dengan bawang dan belacan tanpa masak lagi, but this time method nya advance sikit lagi dan me rasa agak mudah sikit utk proses masak seterusnya, compared dengan method lama, which is kalau nak masak sambal ikan contohnya kena lagi sekali tumis kan cili yg dah blend + tambah benda2 lain utk perasa.
Sangat gembira pulak untuk new invention ni, maklumlah lepas ni tahun depan tambah lagi 1 amanah kena pikul ada baby kecik, tanggungjawab sedia ada kena pikul tanpa henti juga, so ini plan dan method terbaru jiamt masa dan tenaga. Walaupun semalam masak mee sup seafood untuk Qhalyf, untuk suami plan nak masak sotong masak hitam kesukaan dia dan ayam merah, last2 suami pun share makan mee tu, maka tak payah masak lain dah dia cakap. Pheww lega.
So kesempatan yang ada sebelum solat maghrib, baik buat sambal goreng ni. Maka terhasil 3 jenis sambal untuk masak minggu ni punya menu. Wah senang kerja akak.
Sambal goreng in the making, Aunty letak banyak cili api, mine is kurang sikit, karang ada meletup mulut tak tahan pedas hehe..Aunty tak letak belacan, mine letak siap2 gula garam belacan semua. |
Tadaa dah siap di tumis sampai pecah minyak + garing..terbayang2 sambal tempe, sambal tenggiri, sambal terung..+ kicap Jalen + nasik panas panas..weehooo |
Lepas tu terlebih rajin lagi, buat pes untuk sotong masak hitam, ramuannya simple je according to MIL, kunyit hidup, bawang putih + merah, serai, halia, lengkuas patut ada tapi me tak letak. |
Lepas tu sambal ikan cencaru belah belakang, yang ni kan kena letak jintan sikit, so rasa different sikit dari sambal biasa tu.. |
Daku memang sambal maniac sikit, rasa plain xde masak sambal ke apa tiap kali makan. So benda ni memang kena buat jadi tradisi lah kan, senang kerja utk ibu2 bekerja mcm aku ni. Tapi kena make sure masak betul2 sambal tu, wrap @ packing betul2 before masuk freezer, nanti tak lah sakit perut. Teringat makcik aku yg hari2 masak tiap kali balik kerja, dia pernah cakap on weken dia masak lauk utk stok seminggu pastu dia bekukan dalam peti sejuk. Perghh sangat tabah yer beliau, dia kata tak sempat sebab sampai rumah mengharuk jem dari ofis Tabung Haji ke rumah dekat jam 8 baru sampai, tapi anak2 tak mahu makanan luar sgt, maka itu je la cara penyelesaian dia...for me yang jam 6 di rumah tak perlu la kot mcm tu kan, lagipun aku lauk panas2 kan balik ni agak kureng sikit tekak nak terima tak tau kenapa..so ini saja jalan yang praktikal dan the best utk. aku.. Thanks Aunty bagi idea.
6 comments:
anak2 kat rumah kalau masak sambal punyalah suka...
* mahu tak sedih NAJA...bertahun kerja tup..tup duduk rumah pulak...tq idea yang bagus bole ikuti kelas itu ini...
Wah cerita auty ko bg ide lah naja...kena wat kot seminggu sebab alu pun kdg2 7 br masuk dlm rumah..dh boring makanan luar
boring tu satu hal, hygiene tu satu hal sue..cuba la buat..tp mcm sayur tu jgn la ko buat sebab nanti tak segar..lauk2 utama je
Husbd ila hari2 mkn sambal!
sedap sambal dengan nasik panas2 ..
sedap sambal dengan nasik panas2 ..
Post a Comment