Wednesday, October 3, 2012

Nasi Lemak

Susah nak jumpa orang Malaysia yang tak makan nasi lemak kan..
Especially waktu pagi..
Oh lupa keluarga mertua agak kurang nasik lemak,
Sebab kat sana banyak pilihan mostly lontong,
lontong kering lontong basah soto segala.
Lontong kering adalah awesome.
Mak Ipoh pergi rumah Mak Johor makan sampai licin.
Sampai sekarang dok cakap sedap la tak jumpa kat Ipoh la gitu gini.
Memang la susah nak jumpa selain kat situ aje. Auww.

Orang pantai timur juga mungkin kurang nasi lemak,
Kerana sarapan pagi mereka ada nasi berlauk, nasi dagang, nasi kerabu, nasi minyak, laksam segala.Awesome!


Orang KL pulak sangat taksub kalau beli nasik lemak pelbagai lauk mesti diletak,
Kalau kat Ipoh mostly orang makan nasik lemak biasa je aku rasa, pastinya sambal nasik lemak tu best gila, lagi² letak dalam daun pisang.
Menjadi orang yang asal dari negeri bijih timah tu, of cos aku pun tak berapa suka nasik lemak lauk melimpah ruah. Simple² je janji sambal dan nasik sedap.


Ni bukan cerita utama sebenarnya.
Sebenarnya nak cerita bengang sikit dengan makcik Itam punya pekerja.
Dulu² tak pakai pekerja, sekarang dia pakai pekerja seorang makcik yang mulut agak gred A suka melaser. Tak berkenan i. 
Ada sekali aku tanya "makcik rendang hijau tu takde ke"?
Dia jawab "eh dah tak kuasa la nak buat mahal sangat, karang kalau customer cedok kita charge mahal marah² bla bla bla" 
Amboi makcik! jawap sikit je dah la...Over sangat tu..(ini soalan pertama, next²
week nya aku tanya menu lain dia jawab ala ala gini gak, memang menyampah nak tanya dah)


Makcik Itam dan Makcik Eton adalah adik beradik penjual nasik lemak.
Siapa duduk kawasan Taman Ehsan ni kalau tak kenal boleh kena buang daerah.
2 orang punya cara masak adalah berbeza.
2 orang punya harga berbeza.
Nasi lemak biasa Kak Itam RM1.20
Nasi lemak biasa Kak Eton RM1.30


Ok malas nak kona kona lagi
Bengang je..tadi pagi beli nasi lemak biasa cuma tambah paru goreng 4 ketul kecik je
total RM4.50
being a typical me, memang payah nak argue2 harga makanan
entah kenapa aku rasa tak sedap betul kalau dah orang tu charge mahal mesti mulut aku terkunci rapat nak tanya apesal mahal sangat, berbeza dengan my other half tu melaser betul kalau dia bengang orang charge harga makanan tak munasabah.
Bagi aku, aku jadi takut sebab benda tu jadi darah daging kalau orang tu sakit hati kita argue harga dia. Walau dalam hati aku dah *#$&^W$&(W$+*#^!%$!! tapi mulut tetap terkunci rapat.
Aku nak melaser dah tadi, aku tanya "rm4.50 makcik? paru berapa ringgit tu?"
Dia kata "betul la RM4.50 sekali paru tu". Aku ok kan saje. Malas cakap banyak.Bengangnya.

Nasi lemak biasa RM1.20 maka paru 4 ketul kecil RM3.30???
Kecik je non oit..besor ukuran Stamp je.
Wow!!
Mentang² kat sini susah nak beli makanan HALAL dan dari orang Melayu kita
Macam gini makcik monopoli kawasan.
Tak pe, mak cik pegi la kawan dengan Anandha Krishan dan Robert Kwok.


Eh Eh ke lepas pembentangan bajet terus kak Itam naikkan harga?
 Whoaaaaaaa
 





4 comments:

DedDy AdaM said...

nasib pok cik darbus taman ai baik..3-4 bungkus nasik blauk yg lauk dia mcm mkan tghari, donut adam 3 hinggit setiap pagi..campur kuih 2 hinggit utk breakpast..total paling max pown rm 18 henggit..ngeh3,

Reesa Affreena said...

gile bapa pynyer mahal paru dia...

Noorul said...

dia pakai paru unta kut aja...

» NAJA « said...

kejam kan makcik tu..
tapi nasik baik sedap so tetap kena berkunjung..merajuk ku seketika saja haahaa