Friday, December 24, 2010

Senggugut - Period Pain

Ini cerita orang perempuan, orang lelaki sila skip baca okeh!

Alangkah bahagianya sekiranya aku tergolong dalam golongan tak terkena dan merasa kesakitan ini. Alangkah bahagianya kalau tiba tiba sedar dah keluar. Aku berharap konon konon nya kalau aku dah bersalin period pain akan kurang atau hilang terus tetapi angan angan kosong saja lah kerana ia tetap datang.

Dulu masa zaman belum kerja ok lagi tak ambik pun apa pil tahan sakit tapi bila dah grad dah kerja terpaksa la ambik kalo tak memang berhempas pulak kena tahan sakit. Aku rasa level sakit aku tak la sesakit kawan kawan aku ada 2 3 orang yang bawak sampai ke pakar refer case, sakit aku biasa punya level masih lagi boleh lena, buat kerja cuma kosentrasi tu terganggu sikit la. Bahagian bawah dan tepi serta belakang menyerang sekaligus sampai rasa lemah dan sengal sengal peha dan lutut aku. Jadi teman aku setiap bulan (hanya ambil pada hari bekerja) ialah :-




Mula mula aku hanya makan yang pink tu saja, tapi ada satu masa tu sakit gilosSs yang pink tak ada aku tibai yang putih dan hasilnya ok pulak..jadi spare saje lah dua jenis. Kalau boleh memang tak nak makan apa apa pil tapi ahhh sengsaraaaaaa. Aku ingat lepas mengandung dah hilang tak nan adooo..masih kekal...mungkin ke sebab aku tak bersalin secara meneran? sebab tu ke? atau hanya insan2 terpilih saje? huuuuu...Tak ape lah mungkin inilah nikmatnya perbezaan menjadi perempuan kan. Nasib la suami kena sapu minyak panas dekat pinggang tiap2 bulan. Hee..Dulu2 masa aku gile berdiet kedatangan P aku tak normal dan masa tu berat badan pun terlebih2 kadang ada kadang tak membuatkan aku betul2 risau dan aku mula diet. (Risauu oo masa tu dah bertunang dan nak kawin)..Aku tak makan apa apa aku beli EPO pun aku makan seminggu lepas tu lupa..Nasib baik lepas berat badan turun dan period mula teratur..Jadi tak pelah tak nak la mengeluh lagi janji tiap2 bulan P mesi datang ok (Buat masa 4 5 tahun ni P sila la konsisten datang tiap bulan ok kalo tidak aku cuak tahap babun! Hahahahaha!!! I know you know ha!)

credit to pemunya picha thru google image.

6 comments:

nanonano said...

same kes ngn sy,
tiap2 bulan mmg saket,
tp sy xpernah amek ape2 ubat,
sbbnye org ckp penyakit cmni xdigalakkn sgt amek ubat2 penahan skt semua tu,
cam sy just amalkan tuam botol air pns/tungku kat perot
n minum air panas suam byk,
kejap je ok la :)

» NAJA « said...

nanonano saya tak jumpe la url blog awak..nanti open profile eh...tak leh akses puleks..
tu la saya pun tak mo la makan2 pain killer ni..tapi nak buat task office tak boleh fokus sebab sakit..kalo kat umah boleh tuam2 dengan tunku moden kan

Sal Abdul Rahman said...

mak skrang peod pain tak telan ubat sgt dah..sbb dah mild ;)

Iszuanie Ilias said...

aku bila mampu bertahan aku akan bertahan kalu x telan gaks la ubat... sakit xleh thn babe

sukahati said...

aku sama kes ngan manja...kalo lite2 jer....tahan la....tapi kalo dtg yg sakit smpi rs nak nangis2 dan pengsan...mmg telan ponston....itupun 2 biji kadang2 tak hilang gak....serius sakit wooo

» NAJA « said...

aku yang bukan anak dara pun sama je tahap sakit tu..lagi sengsara weh time tu la pulak anak nak melekat nak itu ini arrghhhhh..lagi la siap overflow ok lepas bersalin..dulu 5 hari dah habis now 7 hari baru la ok..