Tuesday, January 12, 2010

Week 18

Masih lagi bercuti cuti Malaysia since semalam menghantar adik bongsu ke tempat belajarnya.. Huhu hopefully dia boleh adapt dengan suasana baru duduk asrama since tak penah berenggang dari kecik..All the best!!



Done with my 18 weeks antenatal check up today. Appointment pukul 10pagi tapi pukul 8pagi klinik dah call, aku dah risau mesti aku kene marah pasal ponteng kelas susu ibu last week, rupanya nurse nak datang rumah sebab dia kata aku tak datang check up semalam. Rupanya dia tak tgk date dah di tukar ke 12hb. Aihh ganggu je tido aku tawww..



Last Saturday pegi scan (untuk tgk kedudukan placenta @ uri) dengan Dr. Mastura di Ipoh, dan condition adalah di stage 4 dari 4 yang mana sangat bahaya dan hanya ada 10minggu saja lagi untuk berharap benda tu akan naik sendiri naturally. Since Dr. memang baik dengan my sis, dia suggest untuk aku cari air penawar dan doa banyak banyak supaya kedudukan placenta kembali normal ; solution dari sudut pandangan Islam..sebab perubatan moden tak ada solution untuk naik kan benda tu dan perlu mengekalkan hemoglobin darah yang bagus saja satu2 nya cara terbaik. Kalau tak naik jugak aku tak boleh deliver secara normal.. HB aku setakat ni alhamdullilah reading tadi pun 12.8...Antara sebab sebab macam ni doktor kata aku terlalu aktif bergerak, banyak travel, banyak jalan dan kerja2 berat. Tudiahh!! So ini bukan excuse yang bagus tetapi arahan yang wajib di patuhi kerana kalau bleeding akan mulai terjadi pada 10 minggu akan datang masa baby betul2 tgh membesar dan dia menolak2 placenta..



Report nurse tadi pun sama dan dia kata tolong jangan angkat benda berat lagi..Hahaha macam aku keje kat gym pulak angkat benda berat..tadi pun dah buat ultrasound dengar heart beat dia yang sangat aktif dan pergerakan di dalam..Alhamdullilah condition dia memang superb! Cuma aku je yang kene jaga betul betul huhu. Dan tumbesaran dia pun boleh di kira agak cepat sebab masa 17 weeks dia dah berukuran l8 weeks...
Kire nya lepas ni boleh la aku berehat je sebab lately memang aku rasa kalo aku tunduk ambik barang ke, terhentak bumper jalan ke..sakit dia perghhh...tak boleh tahan...Hopefully semua nya akan kembali normal..


Mulai awal bulan depan aku dah kene siap list untuk beli barang yang aku tak tau mana nak beli dulu..Macam hal kawin juga banyak benar suara suara..cam ni la jugak kisahnya..Itu ini itu ini..Hurmmm



p/s: kalau placenta tak naik jugak by week 28..aku dah start admitted dah by week 29..duduk je kat hospital selagi tak bersalin..Perghhhh...

4 comments:

newlifenewbeginning said...

uik camtu ke keadaan kalo placenta rendah?

aku pun kuat berjalan gak..kuat travel tu ntah yela kut..dulu p mai p mai penang-kl..last weekend ke cameron huhu tp aku rasa bila byk berjalan la baru bes, its part of exercise rupanya ada gak complication dia ek

» NAJA « said...

yups..kalau tak naik gak by week 28 aku mmg dah kene admit awal..

aku bukan saje salu travel jauh ipoh kl jb sebulan 2x..tp kat ofis pun aku jenis banyak berjalan naik turun tangga..

Dayu said...

hah?? kalau tak naik gak by 28weeks mmg kena admit awal ke
huhuhu..takutnya
21hb ni nak repeat scan as 4 bulan aritu, uri mmg kat bawah..
mintak2 dah ke atas
tak pun sekurang-kurangnya tak lah menutup jalan baby nak kuar

» NAJA « said...

ha awak pun same case dengan kita la...ada rasa senak senak tak bahagian bawah?

Yup kite pun kene repeat scan tgk kedudukan uri dah pusing ke belum week 28 nanti..

Kalau masih kat bawah mmg tak leh deliver normal..Huhu sedeyy